Rólunk

A Lakhatást, MOST! Lakásügynökség

… a TESZ Magyarországért Alapítvány (TESZ) és az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) közös kezdeményezése. A projekt keretében a lakhatási problémákkal, különösen a hajléktalansággal foglalkozunk: miközben eseti szinten lakhatáshoz segítünk korábban hajléktalan bérlőket, egy terjeszthető, fenntartható modellt is kínálunk a lakhatási válság kezelésére, a bérlakásállomány növelésével. A TESZ által biztosított ingatlanokat az ULE szociális bérlakásokként hasznosítja, amivel rámutatunk arra, hogy lakásügynökségekbe szerveződve sok, ma a piaci kockázatok miatt még üresen álló ingatlan hasznosítható lehetne akár szociális, akár piaci alapon.

Lakhatási válság Magyarországon

A biztos lakhatás az emberi méltóság megőrzésének alapvető feltétele. A konyhát kisöpörni, a falat kifesteni, lemosni az ablakokat: magától értetődő dolgok a többség számára, és épp a hiányuk teszi ezeket elengedhetetlenül fontossá annak a 30 ezer embernek a számára, akiknek mindez csak álom, mert hajléktalanságban élnek: utcán, szállón, kunyhóban, vagy romházban. Mindeközben országszerte 400 ezer lakás áll üresen, egy részük használható állapotban. Az üres lakások negyede a fővárosban van, és itt él a hajléktalan emberek körülbelül fele is. Ezek hatalmas számok, és rendszerszintű megoldást igényelnek.

Átlátható pályázati rendszer

A TESZ Magyarországért Alapítvány eddig 4 lakás megvásárlása mellett kötelezte el magát. A program további kiterjesztése a közösségi támogatás sikerességén, a modell fenntarthatóságának értékelésén múlik. A TESZ 3 db lakást bocsátott eddig az Utcáról Lakásba Egyesület rendelkezésére, hogy a szakmai szervezet átlátható pályázati rendszeren keresztül válassza ki a lakások bérlőit. Emellett 1 félállású szociális munkás, és egy félállású koordinátor bérével támogatja a programot. . Az első lakók április közepén költöztek be a legelőször elkészült lakásba. A második lakás felújítása május elején fejeződik be, a pályázatot már erre a lakásra is meghirdettük. A harmadik lakást a héten vettük át, a pályázatot a kisebb felújítások után írja majd ki a Lakhatást MOST!

kapcsolat

közösség


oldaltérkép


Minden jog fenntartva! Copyright 2016. TESZ Magyarországért Alapítvány ©